Сенім телефоны
8(718-2)-67-08-96
email: momyshuly@goo.edu.kz
Мекенжайы: Ак.Шөкин көшесі, 27 үй
8(718-2)-67-11-77, 8(718-2)-67-09-06
Білім бөлімінің басты бетіне қайту
Азаматтарды жеке қабылдау кестесі:
Сәрсенбі: 16.00-18.00 Бейсенбі: 16.00-18.00
За год
За месяц
За неделю
Вчера
Мектеп асханасы

Мектеп асханасында 250 орын және буфетке арналған 300 орын бар. Күнделікті асханада мектеп оқушыларының 70% тамақтанады. Жаппай білім беру есебінен 160 оқушы тегін ыстық аспен тамақтанады. Бұл ас қамтамасыз етілген отбасылар мен жетім балаларға арналған көмек.

 

Дұрыс тамақтану

Ішкен тағамдар асқорыту органдарында механикалық және химиялы қөңдеуден өткеннен кейін, ол сулы сұйықтыққа айналып, ішекке өтеді. Ішекте тағам арқарай қорытылады, ішектің сору қасиетіне байланысты, қанға және лимфаға түседі. Тамақ қанға және лимфаға түскеннен соң—белоктардан-амин қышқыддары, майлардан-глицерин және майқышқыддары, гликогеннен-канттар бөлініп шығып отырғанда ағзада қажетті пластикалық және энер-гетикалық заттар синтезделіп отырады. Тағамның құрамында 650 әртүрліқосылыстарбар. Олардың ең бастысы белок, май. көмірсу, микро- және макроэлементтер фосфор, кальций. натрий, йод, кобальт, қалайы, марганец, калий және т.б. Сонымен бірге тағамдық заттар құрамында витаминдер, органикалық қышқылдар, неше түрлі фитонцидтер, крахмал бар, клетчаткалар болады. Ұтымды тамақтану—ол клеткалар(жасушылар) қазақша құ-рамына қажетті заттар мен ағзаны қамтамасыз ететін қуат, қимыл және тағы басқа қажеттігін өтейтін, заттар алмасуын қажетті деңгейге ұстайтын тағамдарды пайдалану. Жүйелі түрде тамақтанудың негізгі элементтері мына төмендегідей: 1) тәуліктік қоректік заттардыңа рақатасының үйлесімді балансасын сақтау; 2) дұрыс тамақ ішудің тәртібі, рационалды(тамақ сбаланцирленген) тамақтану—ол тамақтың қуатымен сапалық химиялық құрамын, қоректік заттардың деңгейлі карақатынастарының тұрақтылығын, қортылуын және гигиеналық жағынан тазалығын ескертуді қажет етеді. Сондай-ақтамақтану режимін, ұзақтығын, сапалық шамасына, химиялық құрамынан ықтауды керекетеді. Академик А.А. Покровскийдің жасаған классификациясы бойынша теңестірілген(сбалансирленген) дегеніміз—энергети-калықжағынан бағалы, тағамдағы энергия адам ағзасының жұмсаған энергиясына сайма-сайкелуі; Тәуліктік тағам құрамында қоректік заттар(нутрценттер) теңестірілген түрде болуы керек. Тағам құрамындағы белоктардың, майлардың және көмір сулардың ара қатынасы(1:1:4) болуы керек. Айырбасталмайтын амин қышқылдарының витаминдердің арақатынасы теңестірілгені жөн. Тағам ішіндсгі компоненттерді ңағзаларға сіңірілуі, тамақ ішу режиміне байланысты болуыкерек. Ішілетін тамақтың мөлшелері адамның бойына және массасына сайкелуі керек. Балалардың массасын төменгі таблицадан байқауға болады(6-таблица). Егер біз дұрыс түрде тамақтанатын болсақ, онда еске ұстау қабілетіміз артып, денеміз сауығып, көңіл-күйіміз кетеріле түсетіні сөзсіз. Қандайда аурулар болмасын, біз олардың алдын ала редік. Дұрыс түрде тамақтанған адам затбаласы150-200 жыл жаса еді деп, жазады Дж. Глас сөзінің әлемге әйгілі ең бектерінін, бірінде (1999).