Размер шрифта:
↑Наверх
Сенім телефоны
+7 (718) 2526093
Мекенжайы: Павлодар қ., Майры көш., 27
Басшы +7 (718) 2526093 Қабылдау бөлмесі +7 (718) 2653273 Бухгалтерия +7 (718) 2653272 Вахта +7 (718) 2526307
Білім бөлімінің басты бетіне қайту
Азаматтарды жеке қабылдау кестесі:
9.00 - 18.00
Бір жылда0
Бір айда0
Бір аптада0
Кеше0
«ТӘРБИЕЛЕНУШІЛЕРГЕ АРНАЛҒАН ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ»
«ТӘРБИЕЛЕНУШІЛЕРГЕ АРНАЛҒАН ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ»

Тәрбиеленушілердің дұрыс тамақтануы. Келесі негізгі принциптер:

- жасына сәйкес энергетикалық құндылық; тәуліктік энергетикалық құндылық таңертеңгі аста – 25%, түскі ас – 40%, бесіндік – 10%, және кешкі ас – 25% құрайды. 

- баланың тамақтану режимін санитарлық нормаларға сай ата – аналар немесе балабақша ұйымы ұйымдастырады; тамақтану уақыты бір мезгіліде сақталуы керек, тәулікте кем болмаса 4 рет.

- барлық ас факторлары үйлестірілген болу қажет; ас мәзірі кеңейтілу керек.

Сонымен қоса, ашты дәмдеуіштер мен саңырауқұлақтарға тиым салынады. Астың ащы болуына пияз, сарымсақ және ет пен балық тағамдарының тұздығына аздап бұрыш қосуға болады.

Жарнамалардан – арпа мен бидайға көңіл бөлу керек, өйткені онда жасұнық көп.

Тәрбиеленушінің рационында не болу керек: күннің ¾ барлық рационында жылы және ыстық тамақ болу керек. Негізі  - ет, балық, сүт тағамдары, жармалар, нан, көкніс пен жемістер.

Ақуыз. Организм өсіп келеді, тек қана ақуыз құрылыс материалы болып табылады. Ақуыздың қайнар көзі – ет, бұзау еті немесе күркетауық пен тауық еті. Балықтардан – нәлім, көксерке, хек, минтай, қоныс балықтарды қолдану керек.

Балаларға деликатестер – улдырық пен ысталған еттерді бермеңіз. Л асқазанға зиянын тигізеді, ал пайдасы 0%.

Қуырылған тағамдарды көп бере бермеңіз. Асты буда пісіруге тырысыңыз. Мысалы, котлет пен тефтели, буда немесе аранайы тұздықта даярлаңыз.

Баланың күндегі ас рационы сүтті тағамдардан құрылу қажет. Ол – ашыға сүт тағамдары – айран, йогурт, майлы айран, майлығы 5% ірімшік, сүт. Сүт тағамдарын десертке қосыңыз, ашымалар, ботқалар мен бутерброттар.

Балаларды күнсайын көкністермен, жемістермен және шырындармен қоректендіреміз. Тәулікте бала 250 г көкніс, 200 г дейін картоп, мезгілге қарай 250 г жеміс пен жидектер алу тиіс. Сізідің балаңыз дәрумендерді жас көкністер мен жемістерден алады.  Қандай көкністер: қырыққабат, қияр, қызанақ, шалғам, аскөк, салат пен ақжелкен. Шырындарды да күн сайын беру керек.  Егерде жаңа жасалған шырын жасай алмасаңыз, онда балаларға арналған шырындарды сатып алыңыз.

Қара нан мен ұннан жасалған жармаларды таңдаңыз.

Күніне сары май кем болмаса20 г және өсімдік майы (10 г), дайын тағамдарға қосу арқылы бергені жөн. Кешке қарай астың қорытылуы төмендейді, сондықтан тамақты аздап беру керек. Көп ішп қойса, ас қорытылуына зиян келтіріп және түңгі ұйқысы нашар болады!

Ата –ана нені білу керек?

1.    Егер Сіз баланы балабақшадан кейін үйде тамақтандырсаңыз, онда балабақшадан кетер алдында ас мәзірімен танысып кетіңіз. Баланың болған асында азық – түліктер мен астарды дайындамаңыз.

2.    Негізгі күнсайынғы қолданылатын азық түліктер аталынды, ал қатты ірімшік, қаймақ, жұмыртқа, балық 2 күннен кейін 1 рет берілуі тиіс.

3.    Асты балалардың ыңғайына дайындаңыз!

4.    Балықтарды сүйектерінен тазалаңыз, немесе балық етін еттартқыштан өткізіңіз.

5.    Кей кезде баланың асқа тәбеті болмайды немесе осындай астың түрін ұнатпайды, баланы көңдірмеңіз және мәжбүрлемеңіз. Себебін анықтап, өзіңіз осы астың дәмін көріп, осы азық түліктен басқа тағам дайындаңыз.

6.    Суды бала іше беруге тиым салынбайды, ал тәтті шырындарды көп бере бермеңіз, әсіресе дүкеннен сатып алынғандар. Осы жастағы тәттінің нормасы 50 г. Тәтті газдалған суда 7 есе үлкен.

7.    Жалпы тағамның құнарлығы  1800 ккал, күніне бала 1,5 кг тағам ішу қажет.

Тәрбиеленушілерге ас дайындауға әуерге салады. Бірақ үлкендерге осы тамақты ішуге болады. Асқа ащыны, майлы, тәттіні дұрыстап салсақ, дұрыс тамақтансақ балаңызбен бүкіл отбасының денсаулығына ықпал етесіз!