Сенім телефоны
8718(2)227407 ҚАУЫРТ ЖЕЛІ: 8718(2)227407
email: sad49@goo.edu.kz
Мекенжайы: Павлодар қаласы, көшесі: Вс.Иванова 49
Басшы:8718(2)227407 Вахта:8718(2)227406
Білім бөлімінің басты бетіне қайту
Азаматтарды жеке қабылдау кестесі:
Сейсенбі -15.00-18.00 Бейсенбі -9.00-11.00
За год
За месяц
За неделю
Вчера
Тамақтануды ұйымдастыру
https://adilet.zan.kz/rus/docs/V2200029092  "Балалардың сауықтыру және санаторий объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларын бекіту туралы
 
МДҰ-да тамақтандыруды ұйымдастырудың негізгі принциптері
 
1 тамақтанудың толыққанды рационын құру.
 
2 ақуыздар мен амин қышқылдарын, тағамдық майлар мен май қышқылдарын, көмірсуларды, витаминдерді, минералды заттарды қоса алғанда, барлық алмастырғыш және алмастырылмайтын тағамдық факторлар бойынша рационның теңгерімділігіне кепілдік беретін өнімдердің әр түрлі ассортиментін пайдалану.
 
3 азық-түлік пен тағамдардың жоғары дәмдік құндылығы мен бастапқы тағамдық құндылығының сақталуын қамтамасыз ететін барабар технологиялық және аспаздық өңдеу.
 
4 әртүрлі жастағы балалардың физиологиялық ерекшеліктеріне жауап беретін тамақтану режимін қатаң сақтау; оны әр баланың күн тәртібімен және мекеменің жұмыс режимімен дұрыс үйлестіру.
 
5 тамақтану эстетика ережелерін сақтау, балалардың жасына және даму деңгейіне байланысты қажетті гигиеналық дағдыларды тәрбиелеу.
 
6 мектепке дейінгі мекемеде тамақтануды үй жағдайында тамақтандырумен дұрыс үйлестіру, балалар мен ата-аналарды гигиеналық оқыту және тәрбиелеу бойынша жұмыстарды жүргізу.
 
7 Климаттық, ұлттық ерекшеліктерді, жыл уақытын есепке алу, осыған байланысты тамақтану режимінің өзгеруі; ас мәзіріне тиісті өнімдер мен тағамдарды қосу, рационның калориялылығын арттыру немесе төмендету.
 
8 әр балаға жеке қарау, оның денсаулық жағдайын, бейімделу кезеңін есепке алу, созылмалы аурулардың болуы.
 
9 азық-түліктің санитариялық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, соның ішінде тамақ блогының жай-күйіне, жеткізілетін тамақ өнімдеріне, оларды тасымалдауға, сақтауға, дайындауға және таратуға қойылатын барлық санитарлық талаптарды сақтау.
 
10 ас блогының жұмысын, топтағы балалардың дұрыс тамақтануын күнделікті бақылау.
 
11 қоректену тиімділігінің есебі.
 
 
 
 
 
МДҰ-да тамақтандыруды ұйымдастыру 
 
Мектепке дейінгі білім беру ұйымдарында тамақтандыруды ұйымдастыру үлкен маңызға ие, өйткені бала осы мекемелерде күннің көп бөлігін, ал біздің санаториялық балабақшада тәулік бойы тұрады, сондықтан балабақшаның әрбір тәрбиеленушісі барлық негізгі тәуліктік рационды алуы тиіс. Осы міндетті орындау үшін диетсестрамен нормативтік құжаттарға сәйкес перспективалық маусымдық мәзір жасалды. 
 
Меню тұтынушылардың құқықтарын қорғау департаментімен келісілген және балабақша басшысымен бекітілген.
 
Санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес санаториялық балабақшада 6 рет тамақтану қарастырылған. Бірінші және екінші таңғы ас, түскі ас, түскі ас, кешкі ас және екінші кешкі ас.
 
Медбике әр бала күн сайын балалардың үйлесімді және тиімді тамақтануы үшін қажетті азық-түлік жиынтығын алуды қадағалайды.  
 
Күн сайын мәзірде сүт және ашыған сүт өнімдері, ет немесе құс, сары және өсімдік майы, жұмыртқа, ірімшік, түрлі жемістер мен көкөністер, бидай және қара бидай наны бар.  Күн сайын сүзбе және балық.
 
Тамақ аллергиясы бар балалар үшін аллергия тудыратын өнімдерді ауыстыру жүргізіледі.
 
Диетсестра күн сайын азық-түліктің ас блогына түсуін, оларды сақтау жағдайларын, тамақ дайындауды және ас блогының санитарлық жағдайын бақылайды.
 
Рационның әртүрлілігі принципін сақтауға күн бойы әр түрлі тағамдарды дайындау арқылы қол жеткізіледі. Бұл балық, ет, көкөніс, сүзбе және жұмыртқа. Көкөніс тағамдарын дайындау үшін маусымдық көкөністер (қызанақ, қияр, тәтті бұрыш, қырыққабат, сәбіз, кәді, баклажан, қызылша ), картоп қолданылады.
 
Гиповитаминоздың алдын алу және балалардың спецификалық емес иммунитетін арттыру мақсатында күн сайын салқындатылған сусындарды (компот, кисель, шай)
 
Балаларды тамақтандыру нормалары Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы № 320 "әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмек көрсетудің мөлшерін, көздерін, түрлері мен ережелерін бекіту туралы" қаулысына сәйкес келтірілген.»
 
Баланың дұрыс тамақтануы иммунитетті нығайтуға және ағзаның инфекцияға қарсы тұруын арттыруға ықпал етеді.