Сенім телефоны
337250
email: school33kz@mail.ru
Мекенжайы: Макаренко, 14
337154
Білім бөлімінің басты бетіне қайту
Азаматтарды жеке қабылдау кестесі:
Сейсенбі 14.00-18.00 Жұма 16.00-18.00
Бір жылда2847244
Бір айда192295
Бір аптада49736
Кеше9565
Тәулік571
БАЛ
Бал
Бұл өнімнің сөзсіз пайдасына қарамастан, оған абайлап қарау керек. Бал кішкентай балаларда ботулизмнің себебі болуы мүмкін, сондай — ақ аллергиялық реакцияны тудыруы мүмкін-қышудан және терідегі бөртпеден тыныс алу қиындағанға дейін. Бұл мақалада біз ата-аналарда жиі кездесетін сұрақтарға жауап беруге тырысамыз: 
* бал балаларға бола ма? 
* бал балаларға қандай жастан бастап беруге болады? 
* балды қалай біріктіруге болады • 
Балды балалар рационына 2 жылдан ерте енгізу ұсынылады. Алдымен бірнеше тамшысын сусынға қосып, бала денесінің реакциясын қадағалаңыз. Егер бәрі жақсы болса-дозаны ұлғайтыңыз. 2 жастағы балаларға 1/2 шай қасық беруге болады, ал 2 жастан асқан балаларға күніне 1 шай қасық көп емес. Аллергия балаларға бұл өнімді 3 жасқа дейін беруге болмайды, ал егер балада балға аллергия пайда болса, онда оны мүлдем алып тастау керек. 
Бал тамаққа дейін жақсы беріледі-ол ас қорыту процесін жақсартуға көмектеседі және асқазанға артық жүктеме жасамайды. Сондай-ақ, өнімді күннің бірінші жартысында қолданған дұрыс, себебі ол баланың жоғары қозуының себебі болуы мүмкін. 
Бал балаларға ауру кезінде жиі береді, өйткені ол иммунитетті күшейтіп қана қоймай, қабынуға қарсы және сергіту қасиеттеріне ие, тіндердің метаболизмі мен регенерациясын жақсартады. Бірақ егер бала бұрын бұл өнімді байқамаған болса, онда ауру кезінде оны қабылдауды бастау қажет емес. Аллергиялық реакция жағдайында бал немесе дәрі — дәрмектерден не пайда болғанын түсіну қиын болады. 
Балдың қандай түрі балаларға қолайлы?
Өніммен танысу үшін акаций балды таңдау жақсы-ол ең гипоаллергенді және тез сіңіріледі. Сондай — ақ оның құрамында фруктозаның ең көп мөлшері және ең аз мөлшері-сахароза мен глюкоза. 
Витаминдер мен микроэлементтердің ең көп саны қарақұмық балында болады. Ол кальций, магний, йод, темір, фосфор, B, C, D, E, K тобының витаминдері және балалар ағзасына қажетті басқа да заттардың көзі болып табылады. 
Суық кезінде ең пайдалы липовый бал. Ол қабынуды жоюға, тамақтың ауырсынуын жоюға және қақырықты жақсартуға көмектеседі. Сондай-ақ, липовый бал иммунитеттің артуына ықпал етеді және ағзаны вирустардан қорғайды. 
Бал балаға қандай жағдайларда бал беруге болмайды? 
Балды баланың рационынан алып тастау керек, егер жеке төзбеушілік немесе өнімге аллергия болса. Оны панкреатит, жара, ұйқы безі ауруы және гипервитаминоз кезінде қолдануға болмайды. Сондай-ақ балды жоғары қозу немесе психикамен проблемалар кезінде болдырмау керек.  
Балды немен біріктіруге болады?
Бал жағымды тәтті дәмі бар, сондықтан оны әр түрлі десерттерге қосуға және әр түрлі өнімдермен үйлестіруге болады. Сондай-ақ, ол Сахараның тамаша баламасы. 
Тағам нұсқалары:
1. Оқушы үшін ірі тартылған ұннан дайындалған Наны бар бал, дәндер, Кебек, астық қосылған тұтас дәнді ұн пайдалы болады. 
2. Балмен сүзбе - қарапайым және дәмді комбинация. Сондай-ақ алма, алмұрт, құлпынай, шие немесе басқа да жаңа жемістер мен жидектер қосуға болады. 
3. Бал-ботқа тамаша қосымша. Бірақ оны тек салқын ботқаға ғана қоюға болатынын есте сақтау маңызды — ыстық кезде ол өзінің барлық пайдалы қасиеттерін жоғалтады.  
4. Бал тәтті жемістермен, сондай-ақ әртүрлі көкөністер мен жаңғақтармен үйлеседі. Егер балды шикі асқабаққа немесе асқабаққа қосып, оларды пісірсеңіз, сіз дәмді лакты ала аласыз. 
5. Балды шайға қант орнына қосуға болады. Бұл әсіресе шөп және жасыл шай үшін маңызды, себебі қант өсімдіктердің барлық пайдалы қасиеттерін жояды. 
Бал барлық өнімдермен үйлесімді және пайдалар мен дәмнің тамаша үйлесімі. Ол баланың тамақтануын әртүрлі және сау етуге көмектеседі. Бірақ балды балаларға абайлап және орташа мөлшерде беру керек, өйткені ол артық ағзаға теріс әсер етуі мүмкін.