Телефон доверия
8 (7182) 32 49 27
email: sosh11@goo.edu.kz
Адрес: Павлодар қ., Жеңіс алаңы көш., 3/1
8 (7182) 32 50 66
Back to the main page of the department of education
График приема граждан:
Күн сайын сағат 16:00-18:00 дейін
In a year
In a month
In a week
Yesterday
ата-аналарға арналған ұсыныстар

Құрметті ата-аналар!

Мектеп мұғалімдері  сіздерсияқтыбалаларыңыздыңденсаулығынақамқорлықжасайды.Пайдалыақпараттардыескеріңіз!

Келесі оқу жылының басталуы барлығы үшін қыркүйек басты оқиға болды. Тағы да, мыңдаған ата-аналардың басы ауырады - олардың балалары қалай, бәрі жақсы ма, ол жақсы тамақтанды ма?

Оқушылардың тамақтануы - оқу жылындағы ата-аналарды алаңдататын негізгі мәселелердің бірі.Баланың денесінің ерекшеліктерін ескере отырып, дұрыс тамақтану режимін жасау үшін толық тәсіл қажет.Мектептің оқу бағдарламасын зерделеу балалардан жоғары психикалық белсенділікті қажет етеді, сондықтан оқушыларға дұрыс тамақтану туралы кеңестерді тыңдау керек.

Бір уақытта біліммен айналысатын кішкентай адам қиын жұмыстарды ғана емес, сонымен бірге өсіп, дамиды және бәрі үшін бала дұрыс, теңгерімді тамақтануы керек.Жоғары деңгейдегі ақыл-ой белсенділігі бірінші сынып оқушылары үшін ерекше емес, бұл жоғары энергия шығындарымен байланысты. Интеллектуалды жұмысқа байланысты барлық нәрсе, негізінен, организмде көмірсуларға, негізінен глюкозаға байланысты.Қандағы оттегі мен глюкоза деңгейінің қажетті деңгейден төмендеуі мидың жұмысының нашарлауына әкеледі. Өз кезегінде, бұл ақыл-ой қабілетінің төмендеуінің және оқушылардың оқу материалын қабылдауының төмендеуінің бір себебі болуы мүмкін. Ата-аналар толық таңертеңгілік асқа үлкен үмітпен қарайды - өйткені үйде бұл процесті өздері басқарады. Бірақ қай таңғы ас оқушы үшін ең құнды екенін бәрі бірдей біле бермейді.Біреу таңғы асқа ақыл-ой әрекетіне «жауап беретін» көмірсулардың көп мөлшерін қосуға тырысады. Шын мәнінде, таңғы ас ішкеннен кейін қандағы глюкоза мөлшері айтарлықтай артады, бірақ егер көмірсулар тым көп болса, содан кейін 1,5-2 сағаттан кейін глюкоза мөлшері күрт төмендеуі мүмкін.Осыған байланысты дәрігерлер таңғы асқа көмірсулардың күрделі формаларын қосуды ұсынады. Мысалы, кондитерлік өнімдерден, джемнен және тәтті шайдан басқа, мектеп оқушылары таңертеңгілік асқа макарон, жарма, нан өнімдері, жаңа піскен көкөністер, жемістер, әсіресе алма кіруі керек.Оқу күнінде басқа көмірсулардың бірнеше қабылдауларға бөлу дұрыс: кофе, шай, кофе, кәмпиттер, тәтті тоқаштар, печенье, жеміс-жидек сусыны балаға қандағы глюкозаның жаңа бөлігін үнемі қамтамасыз етеді, бұл мектеп оқушыларының ақыл-ой белсенділігін ынталандырады.

Оқушылардың энергетикалық қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін қажетті келесі маңызды тағам компоненттері - майлар. Бұл үлестік қуаттың күнделікті шығындарының 25% құрайды.

Майлар энергияны қолданумен қатар, жасуша мембраналарын, гормондар мен феромондарды құру үшін қажетті элемент болып табылады, витаминдер де оларда ериді. Майлар - адам ағзасының негізгі құрылыс материалы.Баланың тамақтануындағы ақуыздың негізгі көздері - кейбір көкөністер, жұмыртқа, балық, дақылдар, жаңғақтар, бұршақ және ет. Сүт өнімдері әсіресе қажетті майларға қаныққан.

Сондай-ақ, оқушылардыңдиетасында талшықболуыкерек, яғниөсімдіктердіңжемістерінде, жапырақтары мен сабақтарындасіңіругеқиынзаттарқоспасыболуыкерек.Бұлжақсы ас қорытуүшінқажет. Баланыңтағамындағыталшықтыңмөлшерішамамен 15-20 грамм болуыкерек. Диетадаосындаймөлшердеталшық болу үшінжарма, сондай-ақжемістер мен көкөністердентамақпісірукерек.

Оқушылардыңтамақтанукезіндетағамныңнегізгікомпоненттеріненбасқа, жасағзаныңбиологиялықталшықтарғақажеттілігінтолықжәнеуақтылықамтамасызетуқажет.

Су тамақ өнімі болмаса да, дене салмағының алпыс пайызын құрайды. Мектеп оқушысы күніне бір жарым-екі литр су тұтынуы керек.

Мектепте ішу режимін жүзеге асыру үшін жағдай жасалған.Егер сіз мектеп оқушыларына дұрыс тамақтану туралы кеңестерді тыңдасаңыз, онда сіздің балаңыз жақсы оқиды және үнемі жақсы көңіл-күйде болады.Мектеп оқушыларына тамақтану саласында жұмыс істейтіндердің барлығы біздің балаларымыздың қалыптасуы мен тұлғалық қалыптасуының аса маңызды кезеңінде дұрыс тамақтану - бұл ұлт денсаулығының басты жолы екенін есте ұстауы керек.